Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (8)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Cоколенко А$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 10
Представлено документи з 1 до 10
1.

Шевченко О. Ю. 
Енергоматеріальні трансформації в бродильних технологіях [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, К. В. Васильківський, С. А. Бут // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 4. - С. 89-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_4_13
Наведено результати досліджень особливостей зброджування цукровмістких середовищ спиртової, пивоварної, виноробної галузей. Показано, що лімітування інтенсивності бродіння пов'язано з фізико-хімічними властивостями дріжджів-цукроміцетів. Запропоновано до використання узагальнений стримуючий фактор процесів бродіння у формі осмотичних тисків на основі принципу суперпозиції. При цьому враховуються складові осмотичного тиску, викликаного розчиненими цукрами, синтезованими спиртом, діоксидом вуглецю та іншими наявними речовинами. Наведено розрахункові результати початкових, проміжних і кінцевих осмотичних тисків, алгоритм розрахунків, графічні ілюстрації та їх аналітичні узагальнення, методи стабілізації осмотичних тисків на докритичних рівнях і дані, що стосуються енергетичних трансформацій з урахуванням ентропійних втрат.
Попередній перегляд:   Завантажити - 406.841 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Шевченко О. Ю. 
Генерування енергетичних імпульсів у середовищах бродильних апаратів [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, В. С. Костюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 65-71. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(1)__10
Розглянуто особливості перебігу перехідних процесів у газорідинних середовищах, які супроводжуються змінами газоутримувальної здатності у зв'язку зі змінами фізичних тисків у газових надрідинних об'ємах. Унаслідок швидкоплинних змін газоутримувальної здатності в повному об'ємі газорідинного середовища відбувається генерування фізичних і, одночасно, енергетичних імпульсів, що впливає на масообмінні процеси. Важливо, що після цих імпульсів фізичних тисків відбуваються критичні переходи показника рівня насичення рідинної фази діоксидом вуглецю. Запропоновано математичну формалізацію, яка відображує реакцію середовищ на змінні тиски у формі змін газоутримувальної здатності. Визначено, що реалізація енергетичних імпульсів своїм наслідком має швидкоплинну десатурацію середовища і зниження в ньому осмотичних тисків.
Попередній перегляд:   Завантажити - 381.059 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Шевченко О. Ю. 
Динаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродіння [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, О. І. Степанець, О. О. Бойко, І. М. Вінніченко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 6. - С. 68-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_6_10
Викладено результати феноменологічного аналізу перебігу сукупності процесів в умовах анаеробного бродіння, розглянуто відмінності, що супроводжують їх у пивоварінні і спиртовій галузях. Виконано оцінку енергетичних потенціалів, запропоновано рекомендації щодо їх використання. Вперше сформульовано положення про формування потенціалу газорідинного середовища, що виникає в результаті синтезу CO2 і утворення диспергованої газової фази, а також вказано на існування висотного градієнта по насиченню рідинної фази на СО2 за рахунок гідростатичного тиску. Наведено відповідні розрахункові дані.
Попередній перегляд:   Завантажити - 397.032 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Cоколенко А. І. 
Динамічні параметри процесів анаеробного бродіння [Електронний ресурс] / А. І. Cоколенко, О. Ю. Шевченко, І. Максименко, О. І. Степанець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 130-138. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_16
Попередній перегляд:   Завантажити - 474.025 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Cоколенко А. І. 
Анаеробне бродіння в екстремальних режимах [Електронний ресурс] / А. І. Cоколенко, О. Ю. Шевченко, О. І. Степанець, І. Вінніченко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 146-153. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_17
Попередній перегляд:   Завантажити - 360.782 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Cоколенко А. І. 
Енерго- і масообмінні процеси в умовах аеробного синтезу мікроорганізмів [Електронний ресурс] / А. І. Cоколенко, С. А. Бут, В. М. Гіджеліцький, Л. І. Головкіна // Харчова промисловість. - 2018. - № 24. - С. 77-84. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2018_24_12
Розглянуто особливості енерго- і масообмінних процесів у газорідинних середовищах в умовах аеробного синтезу мікроорганізмів. На прикладі культивування дріжджів-цукроміцетів запропоновані математичні залежності у співвідношеннях окремих технологічних параметрів, які пов'язуються з оцінками можливостей створення міжфазної поверхні. Показано, що за однакових показників вхідних повітряних потоків, що вводяться в рідинну фракцію, результат по величині міжфазної поверхні масопередачі може бути відчутно різним за рахунок енергетичних потоків. Показники останніх визначаються за інших рівних умов швидкостями контактування газової і рідинної фракцій. На основі законів рівності дії і протидії та Архімеда запропонована методика визначення рушійних факторів створення циркуляційних контурів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.089 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Cоколенко А. І. 
Динаміка перехідних процесів у лініях пакування харчової продукції [Електронний ресурс] / А. І. Cоколенко, С. А. Бут, Ю. О. Ступак // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 6. - С. 133-141. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_6_15
Проведено аналіз і математичну формалізацію перебігу перехідних процесів у лініях транспортування гнучких матеріалів для пакування продукції харчових виробництв із метою вдосконалення технологічного обладнання. Влаштування таких систем вимагає визначеної продуктивності, досягнення заданих величин і точності переміщення та виконання різних операцій у межах визначеного часу. Поєднання в системах матеріальних, енергетичних потоків і потоків продукції оцінюється наявністю засобів інформаційного контролю на рівні створення мехатронних систем. Виконано оцінку ролі та можливостей використання компенсаційних пристроїв, завданням яких передбачається стабілізація натягів гнучких пакувальних матеріалів у режимах перехідних процесів. Показано, що відсутність компенсатора ускладнює синхронізацію роботи системи, а змінні значення мас і розмірів рулонів пакувальних матеріалів дестабілізують роботу системи. Обмеження взаємних впливів на продуктивність окремих машин і ліній у цілому за рахунок проміжних компенсаторів є логічним напрямком синтезу систем, однак певні застереження стосуються зростання матеріальних, економічних і енергетичних витрат у режимах їх створення й експлуатації. Розмотування плівкових рулонів супроводжується змінами моментів інерції в циклах від початку до завершення їх використання на 2 порядки. Співвідношення часу вибігу рулонів змінної маси визначається відношенням квадратів початкового та кінцевого радіусів. Значний дестабілізувальний вплив на динаміку системи має змінний характер моменту інерції рулону з плівкою. У зв'язку з цим доцільним є створення компенсатора-регулятора моменту інерції рулону та рулоноутримувача. Модель двомасової системи в режимах ударних навантажень, які реалізуються в умовах ведучих мас зі сталою швидкістю, показує, що вплив ведучої маси на навантаження пружного зв'язку відсутній. Але навантаження пружного елемента при цьому має найбільше значення.
Попередній перегляд:   Завантажити - 471.487 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Шевченко О. Ю. 
Інтенсивні технології переробки плодів та ягід [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, І. Ф. Максименко, С. М. Мироненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 1. - С. 102-110. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_1_12
Оцінено можливості та перспективи використання технологій вакуумних термодинамічних трансформацій у системах переробки плодів та ягід для одержання соків, компотів, консервованих продуктів із подовженням термінів їх зберігання і цільового застосування. Підвищення виходу цільових продуктів пов'язується з режимами подрібнення, бланшування, пресування, освітлення, однак вони відносяться до макровпливів і досягли граничних значень. У дослідженні запропоновано використання мікровпливів у режимах вакуумування, за яких середовища переводяться до стану незрівноважених термодинамічних систем із швидкоплинними переходами до нових станів рівноваги. Зниження тиску забезпечує досягнення фазового переходу і зниження температури від початкової до кінцевої за рахунок генерування парової фази, різке утворення якої призводить до мікроруйнувань органічних структур і досягнень планових ефектів. Наведено матеріали теоретичних розробок на підтвердження можливостей реалізації елементів дискретно-імпульсних технологій і розрахункові дані, які стосуються оцінок енергетичних потенціалів перебігу процесів вакуумування середовищ. Скорочений час перебігу таких процесів відповідає значним потужностям і впливам. Зважаючи на позитивні впливи різних складових у способах одержання соків у процесі переробки плодів та ягід, можливо здійснити перехід до їх об'єднання у спільну технологію одночасної або послідовної дії. Розроблені теоретичні положення термодинамічних перетворень за рахунок вакуумування середовищ доповнено розробками технологій із відповідним патентним супроводженням особливостей інженерного забезпечення. Результати дослідження будуть корисними для об'єктів зі значними енергетичними потенціалами, до яких відносяться пивні затори у виробництві пива, ошпарена стружка цукрових буряків у виробництві цукру, системи низькотемпературного розварювання та оцукрювання замісів у виробництві спирту, системи для сушіння продукції тощо.
Попередній перегляд:   Завантажити - 486.983 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Шевченко О. Ю. 
Фазові переходи [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, І. Ф. Максименко, К. В. Васильківський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 2. - С. 100-110. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_2_12
Проаналізовано особливості існування термодинамічних систем у станах рівноваги та в режимах перехідних процесів, які в значній кількості випадків відповідають фазовим переходам першого роду. Показано, що вхідні матеріальні потоки основної сировини та потоки додаткового забезпечення відповідними матеріальними ресурсами одночасно є носіями енергетичних потенціалів, які мають бути максимально збережені та представлені у продукції підприємств. Трансформації цих внутрішніх потенціалів відбуваються, зокрема, і під дією зовнішніх енергетичних потоків. Оцінки внутрішньої енергії систем у формах переходу від однієї системи до іншої поділяються на дві групи. До першої входить форма переходу руху шляхом теплопровідності, а мірою руху є теплота. Загальною мірою у другій групі передавання руху є робота. Стабілізація тиску в системі в режимі фазового переходу означає стабілізацію температури за здійснення процесів конденсації або випаровування, що надає змогу стабілізувати процеси енергообміну як у напрямку введення теплоти в систему, так і, навпаки, виведення з неї. Інтенсивність перебігу фазових переходів визначається значеннями рушійних факторів у формі перепадів температур, концентрацій, тисків, особливих умов. У спеціальних дискретно-імпульсних технологіях вирішальне значення має глибина входження (введення) середовища до незрівноваженого стану та швидкість примусового переведення до нього. Технології вакуумної обробки ягідної, плодової та овочевої продукції забезпечують досягнення режимів фазових переходів, зокрема та за рахунок початкових енергетичних потенціалів оброблюваних середовищ. В основі цих технологій також лежить переведення середовищ до незрівноважених станів, а ефекти обробки пов'язані з утворенням парової фази рідинної компоненти, руйнуванням клітинних оболонок і прискореним виділенням рідинної фази.
Попередній перегляд:   Завантажити - 542.918 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Шевченко О. Ю. 
Визначення параметpів безударного вкладання вантажів [Електронний ресурс] / О. Ю. Шевченко, А. І. Cоколенко, О. І. Степанець, Є. Л. Скуйбіда // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 3. - С. 77-87. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_3_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 539.174 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського